RG953c_0287.jpg
RG953c_0258.jpg

elfort road house completes

Amos Goldreich Architecture has completed the spectacular transformation of a dark, cluttered terraced house in Islington, London, into a sophisticated, light and spacious family home. 

The project comprises a side and roof extension, as well as extensive internal refurbishment. featuring open-plan kitchen, dining and living areas on the ground and lower-ground floors.

The clients, a young family of three, required a larger property with extensive space. The brief was to create a light, airy, family-friendly environment: an abode featuring sophisticated simplicity, clever uses of space, an open-plan feel for entertaining, contemporary touches, yet with a respect for the original period style and featuring high-quality, timeless design. 

The spaces for eating, living and working are arranged over an open series of half-levels, exploiting volume and light. Removing the third bedroom at the first half-landing resulted in a study half the depth and a spacious double-height living room. This creates a visual connection between the dining room, kitchen, front living room and study.

Energy efficient features, including LED lighting and new plumbing with underfloor heating in the kitchen and dining area, also add aesthetic uniformity and reduce clutter. All windows were replaced with double-glazed, timber windows.

The selection of materials was kept to a minimum so that the house would feel ‘streamlined’ and not too busy. This restriction was echoed in the choice of colour palette to enhance the space in terms of size and fluidity. Oak flooring was laid throughout, except in the bathroom and WC where patterned porcelain tiles are used. 

The clients commented: “The result has been spectacular: A home we look forward to returning to every day that perfectly complements the needs of our growing family. Every time we open the front door we will be reminded of the care and attention to detail Amos Goldreich Architecture meticulously designed into every corner of our home.”

Amos Goldreich, Director at Amos Goldreich Architecture said: “This project has been a real delight to work on. From the outset, we wanted to create a sense of comfort and ‘home’ for the family, from bright, open areas, carefully arranged to maximise space, to refined materials and finishes which bring everything together. Of utmost importance, however, is that the family love their new home, and we hope it continues to bring enjoyment for many years to come.” 

Photo credits: Rory Gardiner